Huismus “Vogel van 2024” ?!?

Zojuist heb ik deze mussenflat gekocht!. a 29,75. Zeg maar een tientje per mussennestje, tenminste als ze erin willen komen nestelen. Nu lees ik in het blad Vogels dat de Huismus Vogel van 2024 is geworden; Zie https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/2024-jaar-van-de-huismus?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAqsitBhDlARIsAGMR1RhZSdBflJH-WoxW8IsRlE0g6_4zCCxNKcFuQRLQwmPCT4G-wh9T94oaAtp9EALw_wcB

Te weinig huismussen?

Zijn er dan zo weinig mussen, huismussen bedoel ik? Nou ja, ze zitten ze op een km afstand en nestelen daar onder de dakpannen van een paar huizen. Ik zie ze wel sporadisch op mijn vogelzaadsilo in de tuin. En als er al een verschijnt, volgen er na een paar tellen wel gelijk meer. Hoe doen ze dat toch? En: waarom doen wij dat toch, de mus tot de vogel van 2024 uitroepen?

Bijsluiter: gezellig!

Op de bijsluiter van de mussenflat staat dat mussen “groepsvogels” zijn. Dat zou een verklaring zijn voor het “Zwaan kleef aan” bij mijn voederbak. Zouden ze elkaar waarschuwen of tippen? Hoe doen ze dat? Voordat we ons vogelonderzoekers wanen… ik vind het gewoon gezellig dat drie mussen-paartjes bij mij voor de flat kiezen om te komen nestelen.

Mus: vogel van 2024?

Maar waarom is de huismus een bedreigde diersoort geworden? We houden toch dit weekend de Nationale Tuinvogeltelling? Tegenwerping: de huismus haalt in de stad niet meer de top tien. Waar ligt dat aan? Echte vogelonderzoekers maken mij wijzer: Dankzij de isolatiewoede van individuele huiseigenaren sneuvelen teveel “onder dakplan-plekjes” als nestplekjes… Dus: Hoe meer isolatie des te minder onderdedakpan nestjes, des te minder huismussen? Zou het ? De Nrc citeerde donderdagmorgen ook al een vogelexpert Timo Roeke.

Collectief of individu?

De foto van de mussenflat vormt voor mij een metafoor voor de mussenwereld. Dezelfde foto heeft voor mij ook betekenis voor de mensenwereld vol bubbles en individualistische ingestelde huiseigenaren. Denk aan de wooncrisis waarin jonge mensen en starters (als mussen) op zoek zijn naar een woning. En dat lukt nu al niet.

Wil je ook zo’n mooie mussenflat aanschaffen?

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.