Slaapwandelend naar hoop en vrees?

Zondagmiddag 14 april zingt het Utrechts Operakoor La Sonnambula van Vincenzo Bellini. Kom dan naar Tivoli-Vredenburg. De opera La Sonnambula? De slaapwandelaarster, met de aria’s van Amina!

Kwam ik zojuist een vriend in de stad tegen en die reageerde: “dat is actueel, we lopen slaapwandelend de verdommenis in !!! ” Daarmee legde hij zijn link met de klimaatcrisis waarin hij verkeert. Wordt het een Apocalyps = een nieuwe aarde scheppen, maar die hebben we toch niet? Of kunnen we “het” nog ten goede keren?

Spitsbergen ?

“Ja”, zei ik en ik dacht gelijk aan het indrukwekkende interview met Maarten Loonen van afgelopen zondag in Buitenhof. De Poolbioloog die al dertig jaar elk jaar op Spitsbergen de enorme veranderingen gade slaat èn daar graag over vertelt: “het is daar nu gemiddeld al 8 graden warmer, hele gletsjers verdwijnen”. Beluister Maarten en kijk op je scherm naar Maarten en zijn interviewer. https://www.youtube.com/watch?v=i-VmsK4v3Ug&t=3s

Aardig om te lezen dat zich nu op LinkedIn een debat ontspint over de getoonde emoties en de tranen van deze wetenschapper. Moet dan nu? In Buitenhof? Wie is deze Groningse wetenschapper? Directeur van ons wetenschappelijk Poolstation op Spitsbergen. Meerdere redenen om juist hem uit te nodigen deel te nemen aan onze regionale Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit. Ja op maandagavond 12 februari 2024 in de foyer van het ProvincieHuis op de Archimedeslaan in Utrecht. Meld je aan.

Hoop uit Vlaanderen ?

Afgelopen zaterdag beluisterde ik ook nog het orkest van de Bachvereniginging. Tivoli was vol! Het orkest vertolkte haar invulling van Bezin met Bach en de Apocalyps. Met deels zware maar wel schitterend uitgevoerde cantates van Bach. En tot mijn verrassing was daar ook een Vlaamse Woord-kunstenaar Maud van Hauwaert: Zij droeg een gedicht van haar voor: “De wereld kan kantelen en kantelen ….. De kans bestaat dat de wereld de goede kant op kantelt” Gaf me dat weer hoop?

Hoop en Vrees ? Kies je tickets! Voor de opera en/of voor de Apocalyps met Stine Jensen, die een volgende keer in juni het thema Afscheid voor haar rekening neemt. Dienen en kiezen we ervoor afscheid te nemen van het leven, van de Aarde? https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/bezin-met-bach-stine-jensen-01-06-2024/

Reactie geven op deze blog?

Via Linkedin ontving ik instemmende reacties op mijn blog, o.a. met clip: https://vimeo.com/903395240

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.