Wie zouden hier bij betrokken willen raken? We denken dat er drie typen mensen te onderscheiden zijn. We zien drie typen op rij:
- Mensen die zeggen, nee, daar heb ik geen tijd voor (laat me met rust, ik heb het te druk etc)
- Mensen, die twijfelen, ok, dan wat kan ik wel en niet doen?
- Mensen, die zeggen, dat wil ik wel, Amelisweerd en het klimaat gaan mij ter harte, bij wie kan ik mijn belangstelling melden?
Onderzoek lijkt uit te wijzen uit dat ook deze lijst de 20 – 60 – 20 regel volgt. Aan prof Linda Steg (RUG) of een van haar promovendi, Anne van Valkengoed kunnen we vragen of zij denken of deze benadering hout snijdt: Ze ontwikkelt namelijk “An Integrated Framework for Encouraging Pro-environmental Behaviour: “The role of values, situational factors and goals”. Handig als ze ons helpen bij deze benadering. Het NRC-artikel van vrijdag 25 april levert Anne hiervoor aanwijzingen, zie https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/26/nee-voor-de-meeste-mensen-voelt-klimaatverandering-helemaal-niet-ver-weg-a4163174
Omdat we als Kracht van Utrecht een onderdeel vormen van de Civil Society voegen we aan bovengenoemde lijst ook organisaties, bedrijven en kennisinstellingen toe.
Als bestuurders geneigd zijn om input van mensen en organisaties aan het ARU toe te staan kunnen we uitwerken hoe we de input zodanig organiseren dat bestuurders daar baat bij hebben.
Dan vragen we aan mensen en organisaties of zij aan het versterken van het ARU-alternatief willen meewerken. En we geven extra aandacht aan mensen en organisaties die het druk hebben.
Let wel: allereerst is een overleg met bestuurders aan de orde!