Klimaatjournaal Regio Utrecht afl 1

Waarom dit Klimaatjournaal?

Tekst voor de Nieuwsbrief

Omdat er zovéél acties zijn, we zelf moeite hebben al die acties te volgen> We worden er stil van. Maar daarvoor zijn we niet op aarde.

In dit Klimaatjournaal geven we een beeld van Klimaatactiviteiten vanuit de regio Utrecht, beschrijven we wat we zelf doen en becommentariëren activiteiten van anderen in de wereld. En we zoomen extra in op activiteiten in onze eigen stadsregio, die we als positief voorbeeld extra in het zonnetje willen zetten. Suggesties en reacties welkom bij de redactie. Katalysator en eindredacteur ad interim is Jan Korff de Gidts, ” :

“lk zal mijn politieke voorkeur in het samenstellen van dit journaal niet laten doorklinken. Ik ben van geen enkele politieke partij lid. ”

Laat bovenstaande tekst doorlopen op de website

Kernvraag voor het Klimaatjournaal is het beoordelen van de impact van die activiteiten:

  1. VOORKOMEN van Klimaatopwarming met meer dan gemiddeld 1,5 graad (volgens de “Parijse afspraken uit 2015 voor 2030”)
  2. AANPASSEN nav klimaatopwarming of
  3. SCHADEHERSTEL tgv Klimaatopwarming of?
  4. UITSTELLEN maatregelen “1”, 2 of “3”, ondanks de afspraken

In dit eerste Klimaatjournaal beschrijven we o.a. activiteiten in Stichtse Vecht en de stad Utrecht. Reacties welkom!

Stichtse Vecht

Ver voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2021 is een groep mensen gaan werken een klimaatcoalitie in Stichtse Vecht. Kijk op hun website en naar de verzameling feiten:https://www.klimaatcoalitiestichtsevecht.nl

Stad en Provincie Utrecht

De stad heeft nog geen stedelijk klimaatakkoord, net zo min als de provincie of een andere gemeente in de provincie Utrecht. Het is nog windstil.

Eerder zijn er wel pogingen ondernomen – met name door de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie – om te komen tot een stedelijk Klimaatakkoord. In het coalitieakkoord 2022-26 van het nieuwe B&W-college lees je wel dat B&W werkt aan een klimaatvisie. Verwachting is dat B&W in het eerste kwartaal de gemeenteraad daarover informeert. De stad heeft nog geen stedelijk klimaatakkoord, net zo min als de provincie of een andere gemeente in de provincie Utrecht. Het is nog windstil.

Hoe krijg je overzicht, waar staan we; wat zijn de feiten?

Dankzij de IPCC/Klimaatpanel rapporten van de Verenigde Naties weten waarom de maattegelen dienen te leiden tot het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Een ander punt is waar Nederland nu staat. Op de website van het KNMI uit de Bilt is een dashboard te bekijken, waaruit je kunt aflezen waar Nederland nu staat en waar Nederland naar toe zou moeten in 2030: https://www.knmi.nl/klimaatdashboard. Wie kent de barcode van het KNMI?

Educatief is het Geofort, het Science-centrum van de aarde, vlakbij biJ Leerdam en Herwijnen een uitgelezen kans om een overzicht te krijgen in de klimaatopgave. Het Geofort is een spannend forteiland omgevormd tot een educatieve attractie waar alles draait om de thema’s klimaat, energie en big data. De slogan Think Globally, Act Locally is 100 % op het Geofort van toepassing. Je komt – net als scholieren en volwassenen – veel te weten over (de gevolgen van) CO2-emissie van je energieverbruik, je eten en drinken, je mobiliteit en je wonen. In het klimaatdoolhof van het Geofortkun je letterlijk verdwalen, zo complex is het.

  1. Zou een klimaatakkoord in een gemeente van burgers, overheid en bedrijven en regio helpen om de samenhang in de vele thema’s te kunnen zien?
  2. Zou het zicht geven op op wat je zelf zou kunnen doen om een klimaatakkoord binnen bereik te brengen?
  3. Wat zijn voorbeelden in een gemeente of stadsregio, die hout snijden?

Interesse en online een kijkje nemen? https://www.geofort.nl/in

Help de redactie voor ons volgende Klimaatjournaal:

We besteden aandacht aan wat experts als bouwstenen beschouwen voor klimaatfeiten, en waar slogans als Think Globaly en Act Locallu vandaan komen. En we vragen ons af welke historische momenten in het Utrechtse klimaat-debat zijn aan te duiden. Daarvoor hebben we wel uw hulp nodig. Lever de redactie uw historische moment en lever ons voorbeeld-maatregelen die ons helpen een Utrechts Klimaatakkoord dichterbij te brengen. Mail de redactie voor de Kerst teksten. Die kunnen we nog verwerken in ons volgende Klimaatjournaal.

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.