Wie reist mee op 17 november naar Geofort bij Leerdam?

TXT met introductie van jan kdg in Nieuwsbrief

Al jaren ben ik betrokken bij Amelisweerd en Kracht van Utrecht. Ik beweeg me daarin als een soort van reisleider. Zo ontstond in 2009 een groep die zich richtte op het minder afhankelijk worden van automobiliteit en op meer duurzame en gezonde mobiliteit in de regio. Dit initiatief werd de Kracht van Utrecht.

In 2018 stelde ik voor een maatschappelijke regionale Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit te vormen. Ondanks Corona groeide de belangstelling. We kregen van de provincie toestemming om de foyer van de provincie te benutten voor onze bijeenkomsten. 7 november is de eerstvolgende.

Dit jaar was ik twee maal op het Geofort, vlakbij Leerdam. Het is een interactief Science- centrum voor de aarde en het klimaat. Deze reis wil ik graag ook met jou maken omdat je iets met Klimaat, Natuur en Samenleving hebt en je woont of werkt in de regio Utrecht. Opdat we kunnen uitwisselen wat je kunt bijdragen aan een Regionaal Klimaatakkoord: Utrecht Voorbeeldregio!

Wie gaat er met me mee? De reis er naar toe is met OV + fiets of met de (deel-)auto zo georganiseerd. Toegang nihil als je een Museumkaart hebt!

Met wie zou je er heen willen gaan? Hoe deel je de kosten (carpoolen, trein, bus?). Als je in staat bent (een jonger) iemand uit te nodigen die een Amelisweerd-affiche voor het raam heeft hangen, verdien je na on`ze reis een Amelisweerd-compliment-certificaat.

Vindt de reis plaats op 17 november? Start 14 uur op het Geofort, einde 20 uur, Utrecht. Museumkaart mee. Het diner pensant wordt aangeboden door het Geofort. Maximum 12 deelnemers. Reis er naar toe in overleg met eigen of onderling vervoer.

Ps: online op het Geofort een kijkje nemen? https://www.geofort.nl

Meer weten en aanmelding zie de website: Link

TXT op website

JKdG is reisleider Geofort: naar een regionaal Klimaatakkoord?

Drie vragen: waarom naar het Geofort? Voor wie is deze reis bestemd? Hoe wil je dit organiseren?

In juni j.l. was ik op het Geofort, vlak bij Leerdam. Groter verrassing! Zo’n mooi interactief “sciencecentrum van de aarde” met een overzicht in grote platen en installaties. Het Geofort ligt niet ver van Utrecht, is een van de forten van de Hollandse Waterlie. Met uitdagende thema’s klimaat, energie en big data werden drie sensoren bij mij geprikkeld. Je wordt met de Sense of Urgency ondergedompeld in tal van klimaat-vraagstukken. De Geo-sensor confronteerde me met inzicht in thema‚Äôs van de aarde: energie, water, klimaat, grondstoffen, mobiliteit, voedsel en smart cities. De derde sensor, Sense of Future, prikkelde inzicht en gevoel bij de betekenis van de toekomst. Hoe zou Nederland of de wereld er in de toekomst uit kunnen komen te zien?

Zelf doen staat voorop. Zo kom je terecht in een doolhof, waarin ik keuzes kon maken voor de klimaatopgaven. Mijn kennis en kompas werden op de proef gesteld. De energietransitie krijgt handen en voeten. Je wordt geconfronteerd met voordelen en nadelen van het gebruik van Big Data. De vraag wat moet ik met al die kennis? Wat kan ik bijdragen?

Think Globally, Act Locally”

Hoe ziet onze regio er nu uit? Met die vraag willen we de reis naar Leerdam maken met mensen, die iets hebben met Klimaat, Natuur en Samenleving + wonen en werken in de regio Utrecht. In een van de “U16-gemeenten”. We stellen ook de vraag: Hoe kunnen we naar een Regionaal Klimaatakkoord? Waar brengen we Utrechtse Voorbeeldregio in praktijk. Hoe zou ik in mijn gemeente kunnen bijdragen aan dat klimaatopgave? Om daarmee meer gevoel te krijgen dat we niet in ons eentje actief zijn. Om een overzicht te krijgen, wat er in de regio gebeurt. Wat wil ik leren van mensen die zich bezighouden met regio Utrecht en die zo dicht bij me in de buurt wonen en werken?

Interesse?

Vindt de reis plaats op 17 november? Start 14 uur op het Geofort, einde 20 uur. Museumkaart mee? Het diner pensant wordt aangeboden door het Geofort. Maximum 12 deelnemers? Reis er naar toe in overleg met eigen of onderling vervoer?

Interesse? Mail jankorffdegidts@gmail.com met je woonplaats en je voorkeur/ aanbod voor je vervoerwijze (trein, bus, fiets, deelauto)

Ps: online op het Geofort een kijkje nemen? https://www.geofort.nl

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.