Verkennen herijking Kracht van Utrecht: Zoom-meeting in juni?

De Corona-crisis roept tal van perspectieven op. Tegelijkertijd zijn we als burgerinitiatief afgelopen jaren flink uitgewaaierd om nieuwe kwesties en thema’s op te pakken: Ruimte; Fijnstof/Roet; Klimaat; Buurtinitiatieven; Cocreatie met de gemeente, met de provincie. En dan te beseffen dat je energie opraakt om al die thema’s te onderhouden en de aansluiting met jongeren te verliezen. Dan is moedeloosheid het effect.

Waar ik de laatste dagen steeds gevoeliger voor wordt is een paradoxaal lijkende, andere en meer creatieve benadering: Juist wanneer je meerdere thema’s in beeld houdt kun je ook veel sneller en betere oplossingen genereren! (met dank aan Marten).

Voorbeeld: Je kunt het thema Thuiswerken benaderen vanuit een werknemers-invalshoek. Dat voelt als mager wanneer je er een werkgevers-invalshoek of een overheidsinvalshoek aan toevoegt. Je kunt het thema benaderen van de harde kant met aantallen, percentages en trends voor en na de Corona-crisis, zonder of met een vaccin. Of je kunt er de culturele dimensie aan toevoegen waardoor de verhouding werkgever – werknemer in beeld komt. Een verhouding waarin politici op in kunnen spelen door bijvoorbeeld belastingtechnische maatregelen te bepleiten om thuiswerken te bevorderen.

Dat is de makke in ons initiatief Kracht van Utrecht, aan de ene kant ontstaan om een concreet alternatief te omschrijven voor een dreigende verbreding van de snelweg door Amelisweerd, inmiddels doorgegroeid naar een Regionale Klimaattafel voor Ruimte en Mobiliteit…. Terwijl je nu – meer dan ooit – beseft dat we een transitie nodig hebben naar een (1,5 meter…) samenleving, waar we ook duurzamer omgaan met elkaar, de wereld en haar grondstoffen. Wat wordt ons wenkend perspectief, wat speelt er allemaal, en waar richten we ons op, waar sluiten we ons bij aan?

Dat is de reden dat ik vandaag met enkele vrienden heb gespard welke agenda we zouden kunnen hangen aan een herijking van ons initiatief, juist vanwege de leereffecten van de Corona-crisis en tien jaar strijd en inzicht in wat er in onze stadsregio en provincie speelt.

Naar een ZOOM-meeting: voorbereid met tekstjes voor een agenda: Verkenning Herijking; 10 mensen, 1 uur, gespreksleider, waar vinden we elkaar op, en welke punten zijn dat voor een vervolg?

Ik stelde zojuist Richard voor om maximaal tien mensen (jong van geest en wijs genoeg) bij elkaar te brengen in een online Zoom-meeting. Doel: een verkenning te maken over wat ons nu te doen staat in de samenhang van thema’s Klimaat, Lucht Mobiliteit, Thuiswerken, Gedrag en Cultuur en de netwerken die ons in Utrecht ter beschikking staan en welke aanknopingspunten we hebben met landelijke netwerken, zoals die van het Klimaatakkoord.

Richard en ik spraken met elkaar af dat we zo’n eerste Zoom-bijeenkomst in juni (na de Pinksteren) zouden willen organiseren. Daarvoor is het handig dat we via de mail tekstjes uitwisselen om het eens te worden over het doel en de agenda van zo’n eerste Zoom-meeting.

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Verkennen herijking Kracht van Utrecht: Zoom-meeting in juni?

  1. Pingback: Voorbereiding Herijking | Blog Jan Korff de Gidts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.