Drie vragen bij de kracht van de regio Utrecht

24 januari 2019 Jan Korff de Gidts, Kracht van Utrecht-initiatief

Het is opmerkelijk: Boekhandel Bijleveld overweegt “Bijleveldbijeenkomsten” voor haar lezers te gaan houden, tussen de vele boekenkasten met de vele boeken. Het is wel krap.

Bijvoorbeeld met een succesvolle Utrechtse dichter over poëzie, of met een Utrechtse hoogleraar / filosoof over antropoloog Bruno Latour. 

Verwonderlijk toch dat we in onze kleine, maar enorm groeiende stad zoveel wijsheid in huis hebben. En dat we elkaar herkennen en weten te vinden. 

Ik zeg de laatste tijd steeds vaker dat je de stad ook kunt beschrijven als 50 dorpen.

Opmerkelijk ook dat we zoveel wijsheid in stad en regio hebben.

Tegelijk missen we ook kennisvelden. Vergelijk Utrecht met Eindhoven, dan valt op dat Eindhoven superieur is  in de technologie-innovatie met een Technische Universiteit en alles wat er na de teloorgang van mega-bedrijf Philips in stad en regio is gegroeid. Misschien is het gebrek aan technologische kennis in de Utrechtse regio juist een voordeel omdat we eerder geneigd vraagstukken niet met een technische saus te overdekken.

We zijn in Utrecht eerder geneigd, merk ik, om vraagstukken reflecterend en in de breedte te benaderen.

Een ander voordeel is dat we juist enorm veel MBO en HBO-studenten en docenten kennen met kennis en vaardigheden, die zo goed in de praktijk te brengen zijn.

Reflecterend over de actualiteit en de energietransitie leg ik de volgende vraagstukken voor:

1. In hoeverre hebben we in stad en regio inmiddels geregeld dat de jeugdwerkloosheid is opgelost doordat we vele jongeren aan het werk hebben kunnen krijgen in het isoleren van huizen?

2. In hoeverre hebben we in de stad voldoende in beeld welke jongeren met een eigen bedrijf vooruit lopen aan de o zo noodzakelijke  transitie naar duurzame energie en mobiliteit?

3. Hoeveel grootouders voor het klimaat zijn er in stad en regio, hoeveel (a.s. grootvaders – moeders) zijn er mede door de Zweedse Greta Thunber (nu 15 jaar) en de tienjarige Liliy Platt uit Zeist in geïnteresseerd en welke fora zijn geschikt om het aantal grootouders voor het klimaat in stad en regio voor de regionale klimaattafel fors te doen vergroten? 

Dit bericht is geplaatst in Coach met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.