Wie maken de stad?

Utrecht, 19 maart 2015,

Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar?                 Op 4 maart jl heeft de wijkraad Noord Oost samen met de wijkraad Oost een goed voorbereide open avond georganiseerd over de wijkagenda’s voor Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar (UAB). Er waren zo’n veertig mensen uit de wijken op af gekomen.

Zuurpruimerij           Bij de start van de avond werden door nogal wat aanwezigen zurige opmerkingen gemaakt, zoals: Het is “te kort dag / de zoveelste keer dat de gemeente dit doet / welke garantie geeft de gemeente dat er nu wel naar ons wordt geluisterd? ”

Ik kon me daarbij van alles voorstellen. Het aardige was dat andere aanwezigen de inzet van de wijkraden positief oppakten en omzetten naar “laten we aan de slag gaan”. “Allemaal waar, maar dit is een kans, die de gemeente ons biedt en die we niet moeten laten lopen”. En het werd een boeiende avond met een grote oogst aan knelpunten en ideeen.

Ik bewonder dit initiatief was verrast door de aardige werkwijze + resultaat van de avond.

Inmiddels hebben beide wijkraden de suggesties uit de wijken, gecombineerd met hun eigen (lange termijn-)visie op wijkontwikkeling omgezet in een eigen wijk-agenda met bijbehorend advies voor concrete projecten die inhoudelijk prioriteit verdienen. De adviezen zijn op de websites van de wijkraden te vinden. Ook de lijst van knelpunten en ideeën is op de website van Wijkraad Noord Oost te vinden. Dank Kerstin en Henri!

Oproep                  Mij gaat het in dit artikel even niet om de inhoud. Ik omschrijf – met de ervaringen in de stad als ijkpunt – enkele aanbevelingen voor een steviger aanpak van proces van “Wij maken de Stad”.

Ik roep zowel alle wijkraden, het College van B&W als de raadscommissie Stad en Ruimte op om voor de betrekkingen tussen de gemeente en de stad de volgende afspraken met de verantwoordelijke verkeerswethouder van Hooijdonk en participatiewethouder Kreijkamp te maken:

De deal bestaat uit……

  1. Ja, we hadden in deze fase als gemeente nu slechts de periode tot 20 maart in beeld en ja we trekken er minimaal 2 jaar voor om in dit proces voor wijkagenda’s UAB de betrokkenheid van bewoners, belanghebbenden en de stad te vergroten
  2. Ja, We zijn ons allen ervan bewust dat de begrotingscyclus van de gemeentelijke begroting (voorjaarsnota 2015 -> najaarsnota 2015 – > voorjaarsnota 2016 etc ) en de controle door de raadscommissie Stad en Ruimte  de sleutel vormt voor het borgen van invloed vanuit de stad (“wij maken de stad”)
  3. Ja, gezien de korte tijdspanne, die we als gemeente de wijkraden en de stad hebben gegeven om met initiatieven te komen is het verstandig om initiatieven die de komende 2 maanden buiten de boot vallen wel mee te nemen in de voorbereiding van de begroting voor 2015.
  4. Ja, we willen dat de stad en de raad een duidelijk overzicht krijgen welke projecten voor het College en de raad prioriteit hebben, welke met redenen omkleed zijn afgevallen en hoe de voor de stad belangrijke kwesties alsnog onderdeel kunnen worden van de najaarsvergaderingen voor de begroting van 2015.
  5. Ja, gezien de korte tijdspanne (punt 3) zorgen we ervoor dat de Online Consultatie niet alleen van 2 tot 22 maart “open” was http://www.jijmaaktutrecht.nl maar minimaal 2 jaar blijft door lopen om het proces van wij maken de stad te bevorderen.
  6. Ja, het is verstandig een effectieve werkwijze te ontwikkelen waarin meer mensen in de wijk worden verleid om knelpunten uit de wijk op de interactieve kaart te zetten http://www.jijmaaktutrecht.nl en hen terugkoppeling te geven wat de gemeente met hun initiatieven doet en wat al of niet een plek in de begroting heeft gekregen, zie punt

en tot slot

  1. Ja, het is zinvol om voor de raad met voorrang een overzicht samen te stellen van de inhoudelijke voorstellen die het UAB-projecten vanuit de wijken heeft losgemaakt en daar de raad binnen 2 weken na 20 maart over te informeren, nog zonder dat daar een gemeentelijk filter over is heen gelegd.
Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Wie maken de stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.