Mobiliteit en transitie in Frankrijk: nouveau!

Ik beluister een gesprek in een Cafe.

Zegt de “O ja, ga je ook weer naar Frankrijk op vakantie?” . Reageert de ander: Weet je  dat de franse politie een netwerk van in Frankrijk wonende Nederlanders heeft opgezet die de politie met Nederlanders na een ongeluk kunnen bijstaan? Zegt de een ” Dat is slim”.

Reflectie in termen van Transitie

De transitie-theorie maakt gebruik van de begrippen landschap, regime en niche.

Het landschap ziet er als volgt uit: we focussen op het vakantieverkeer en het verkeers- en communicatiesysteem.

Het Regime voor het zomerse verkeer van Nederland naar Frankrijk v.v. luidt: Zomers gaat zeg maar 30 % van de Nederlanders op vakantie naar Frankrijk v.v.

Waarnemingen leveren het volgende inzicht op: Bij ongelukken hebben zowel Nederlanders als de politie de grootste moeite zich verstaanbaar te maken.

Niche: enkele politiemensen nemen het initiatief aan Nederlanders die in de buurt wonen te vragen bij ongelukken snel oproepbaar te zijn. Daarom vormen ze bottom-up een community om de politie te ondersteunen. (ik moet nog uitzoeken of het idee bij de Gendarmerie of de Police Nationale vandaan komt).

Reflectie (2)

Voor zover ik weet heeft de ANWB-oproepcentrale (onderdeel geworden van het regime) nog geen melding gemaakt van deze opties en / of mensen opgeroepen hier aan deel te nemen. Mogelijk ziet de ANWB allerlei problemen wanneer ze dit gaan melden en/of een oproep gaan maken.

Dit bericht is geplaatst in Catalysator, Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.