Toekomststoel in de provincie Utrecht?

met landelijke uitstraling in Klimaatweek 4 november 2024?

Historie Toekomststoel:

Introductie van een Utrechtse Grootouder, Jan Korff de Gidts: ik heb 7 kleinkinderen gekregen, ik ben 77 jaar. Ik doe graag mee aan acties van de Grootouders. Twee keer eerder hebben we een Toekomststoel aangeboden: op 19 april 2023 hebben wij de Toekomststoel, samen met de grootouders van Amersfoort aangeboden aan de Statenleden van de provincie Utrecht en commissaris van de Koning. Op 16 mei 2023 deden we dat met een Utrechtse delegatie aan de voorzitter van de Gemeenteraad en burgemeester van Utrecht.  Amersfoort en Woerden zijn ons al voorgegaan. De voor mij leukste aanpak kwam uit de Bilt/Bilthoven. Die op 18 april gelanceerde aanpak promoveer ik tot model. Teksten + foto/videomateriaal + praktijkkennis zijn voor ons – in overleg beschikbaar. De positieve motie, die Statenleden aannamen en die zij via de commissaris aan ons toestuurden is de directe aanleiding om dit idee op papier te zetten.

Laat de stoel een reis maken (=model de Bilt!)

Want een lokale groep Grootouders in de Bilt hebben een leuk model + draaiboek voor de aanbieding van de Toekomststoel in hun gemeente uitgedacht. Ze bedachten voor hun KickOff op 18 april 2024 de volgende mooie tips:

  • zorg voor een reislustige en toekomstgerichte samenkomst voor alle generaties
  • laat de stoel een half jaar reizen door de gemeente
  • om klimaatwensen van jong en oud op te halen uit de gemeente

“Stoel gaat op reis in een gemeente; start en einde in het gemeentehuis” hebben Biltse Grootouders met elkaar gekregen, zie de fraaie onderstaande foto

Die Biltse variant is zo leuk dat we die – in overleg met de Bilt – willen inbouwen in een provinciale Utrechtse campagne Toekomststoel: In de U16 gemeenten, uit te breiden tot alle 28 gemeenten in de provincie. In hoeverre kan dit gelijk oplopen met landelijke Grootouder-activiteiten in de Nationale klimaatweek 1ste week november 2024> Doel: Grootouders met de Toekomststoel extra landelijke uitstraling te geven.

Het mooie effect van zo’n reis met de toekomststoel in je gemeente via scholen, kerken en bibliotheken is dat het  kan leiden tot het  vanzelfsprekend met andere verwante partners samen vormen van een Klimaatcoalitie  – met de Grootouders-stoel als smeermiddel. Uitgangspunt voor de Klimaatcoalitie: elke partner houdt binnen de Klimaatcoalitie “recht van spreken” voor het eigen thema.

De PR-vrouw in de Bilt, Marijke Bemelmans heeft onderstaande poster / logo geknutseld.

Dit idee heb ik voorgelegd  aan Hans van Dijk, de initiatiefnemer en degene dop landelijk Grootouderniveau overlegt met o.a. Ilona Hofstra (journalist). Te bespreken in ons provinciale overleg 13 mei 2024.

Concept-uitwerking Toekomststoel campagne provinciaal (= U16-gemeenten in beeld / U28 / landelijk

Zorg voor een kleine werkgroep die de volgende zaken voorbereid

  1. Voorbereiding: te regelen via de griffie in overleg met (zo nodig het secretariaat van) de burgemeester en gemeenteraad
  2. Voorbereiding 2 afspraken maken met vertegenwoordiger van scholen, (groene?) kerken en bibliotheken in beeld, die leiden tot een planning van de reis in de gemeente
  3. Voorbereiding 3: de concept speech schrijven over de aanpak inclusief de klimaatproblematiek in een speech van max 5 a 10 minuten: concepten, zie bijlagen of dossier de Bilt  
  4. Voorbereiding 4: de bemensing + fiets + aanhanger regelen & koppelen aan de reisplanning
  5. Voorbereiding 5: Persbericht schrijven met een open uitnodiging naar alle inwoners die hier vanuit hun klimaatbetrokkenheid aan willen bijdragen: beschikbaar
  6. Voorbereiding tot slot: zorg voor een stevige inwoners-delegatie, die voor publiek + draagvlak in de raadszaal / op het uitzwaai moment van de toekomststoel in de fietsaanhangwagen op reis
  7. Idem voor het na de fietsreis aanbieden van alle verzamelde klimaatwensen aan de gemeenteraad + B&W
Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.