Vanmorgen heb ik met mijn broer gewandeld in de Kaapse Bossen. We hebben dan ook de uitkijktoren beklommen en van het uitzicht genoten.
Naar het Zuid Oosten kon je heel ver kijken, de zon streed om voorrang met de mist en de regenwolken. Wijk bij Duurstede, waar mijn broer woont, was net zichtbaar. Naar het Westen voorkwamen almaar doorgroeiende (en hogere) dennebomen dat we de Dom en de moderne skyline van Utrecht konden zien. Op de foto kun je dat herkennen.
Oh wat is het Kromme Rijn gebied toch groen en mooi. Tussen twee boomtoppen zag je net het kerkje van Langbroek. In de verte zag je twee mini-kolossen de horizon insteken. Dat zijn de sluizen bij Wijk zei mijn broer tegen me
Na afloop bleek chalet de Helenaheuvel perfecte koffie met appeltaart te serveren. En het verre uitzicht vanaf het chalet op de heuvel naar de heide is gratis!
Het gebied rond de Helenaheuveis is onderdeel van de Kaapse Bossen en al jaren eigendom van Natuurmonumenten. Mooi dat de uitzichttoren – de Kaap – genoemd al voor ons geopend was door een toegewijde medewerker van Natuurmonumenten, vermoed ik.
Dat Natuurmonumenten een ecologische visie in praktijk brengt zie je aan de slimme gootjes,die ontstaan bij de vele regens van afgelopen tijd (en vanmorgen !). Maar ook aan hoe het regenwater via die natuurlijke gootjes mooi naar zinkputten stroomt. Over duizend jaar kunnen we er weer drinkwater van maken, als Vitens er weer – diep in de bodem – “grondwater” naar boven pompt.
Dat hebben de nazaten van Helena toch slim gedaan.
Ps 1: Zouden de Kaapse Bossen zo heten omdat Helena, terugkomend uit Zuid Afrika, dit stukje land had gekocht.
Ps 2: is de hele Lustwarande (van Zeist tot Rhenen) opgekocht met kapitaal, dat overgehouden is in onze kolonien. In Kaapstad/Zuid Afrika? In Indie?. Zou je dat kunnen herleiden uit de naamgeving?