Binnenkort houden Grootouders voor het klimaat een inspiratiedag. Dit organiseren zij o.a. om de samenhang in hun landelijke, regionale en locale activiteiten (v.v.) te verbeteren.
Gister werd ik gebeld of ik mee wilde doen. Ik dacht, ik zet mijn alanalyse en aanbevelingen op schrift. Vandaar dit blog. Eerst geef ik eigen voorbeelden met de do’s en de don’ts.
Hoe deed ik dat eerder bij de start van het Kracht van Utrecht-initiatief begin 2009?
- Ik koos in januari 200 10-15 mensen uit om samen een rapport gaan schrijven. Hier zijn we VOOR (in plaats van een rapport TEGEN de verbreding (naar 2 x7 rijstroken).
- Elke week op Poortstraat 6 aan de eikenhouten tafel van Jan
- In het rapport (“KvU 1.0” lees je in het colofon, wie het hebben volgehouden
- De eerste weken kwam van alles op tafel en was zoeken naar structuur
- Toen Jan de structuur van de Ladder van Verdaas te berde bracht ging het ineens heel snel. we konden veel thema’s en belanghebbenden een plek geven en we hadden een structuur/inhoudsopgave van een rapport. Op 22 april, dag van de Aarde konden we het rapport gedrukt em wel aanbieden aan enkele bestuurders
- Alle uitwerkingen die velen te ingewikkeld leken, zetten we op een Parkeerflap, een goed idee van Richard
- Gemeenschappelijk uitgangspunt bleek telkens te zijn: Ruimte. Ruimtelijk beleid, Ruimtelijke Ordening. Ingebracht door Jos. Mooi dat dat nu juist de eerste sport van de ladder van Verdaas was.
- Elke sport van de ladder kreeg een auteur, die concepten maakten ter bespreking en akkooord-verklaring. Visie op Ruimtegebruik van Jos hoorde daarbij
- En toen ieder de stukjes met het rode potlood erbij had gelezen en het (verrassend snel) eens werd het rapport nog even gedrukt moest worden hadden we “voorkant noch titel!”. De titel werd, in een paar seconden door jos bedacht, de Kracht van Utrecht, een regionale visie op verkeer en vervoer. De Voorkant werd op de NMU bedacht door Saskia en Pine. De basis werd de affiche van de NMU (actie Geen nieuwe wegen door het groen einde 2008 gelanceerd). Op de voorkant kwam een rood-wit “verkeerstoplint vlak voor de bomen!
- FOTO Voorkant:
- En die voorkant werd ons vaak nagedragen; Dat rapport gaat gewoon over TEGEN !
Teloorgang in het vervolg
Vervolgstappen van deze groep (punt 3) waren minder succesvol. We kopieerden ons gedrag van het voorjaar 2009, door zeer frekwent te spreken over oude en nieuwe onderwerpen en daar (met notuliste steun van Marina (?) de Koning) acties aan toe te voegen met steeds groter wordende niet uitgevoerde acties en actielijsten. De Parkeerflap werd steeds groter en omvangrijker! Leve de burocratie!
Toen ook de frekwente bijeenkomsten op de Poortstraat Jan en Wil prive gingen kwellen (klaar zetten kopjes, Koffie en thee zetten, koekjes en afwas) werd het Milieucentrum onze vergaderplek. Het werd een duiventil, en een pools achtige landdag. Gemor in de achterban: Jan droeg zijn woordvoerderschap over aan Jos. Het nemen van besluiten werd inituitiever. En Jan ging op zoek naar medestander/experts in zijn groeiende netwerk, hetgeen leidde tot KvU 2.0. (sept 2010
Kenmerken en betekenissen
Kenmerkend waren het doel van Jan (rapport VOOR maken), de mensen (die werden verkozen) en de middelen van jan (locatie, tafel en voorzieningen). Ik schat in dat deze drie elementen, doel, mensen en middele positieve betekenis hadden voor de succesvolle periode voorjaar 2009. En negatief uitpakten voor de maanden daarna. We gingen gewoon op oude voet door!. We hadden het doel kunnen aanapssen: van Rapport maken, naar hoe gaan we nu het bestuur of de mensen in de stad overtuigen van ons alternatief. We deden teveel tegelijk. Uiteindelijk konden we heel veel raadsleden overtuigen van onze redenering., ons concept met de ladder van Verdaas, getuige tal van uitspraken van gemeenteraadsleden de de ladder van Verdaas moeiteloos in hun meningsuitingen in de raad hebben verwerkt. Ik denk daarbij zelf vooral aan D66er Bram Fokke en de PvdA-er Ruben Post.
Les: Stek op tijd je doel / strategie bij!