Wijkrekenmeesters: “we gaan we tellen”

Wie in de wijk houdt er van tellen, rekenen en het vergelijken van cijfers in zijn wijk?

Zo telde Martin in de Poortstraat 122 fietsen buiten de rekken, 212 plekken in de rekken bij ongeveer 130 huisnummers in de straat.

Daarom heb ik mijn contact voortgezet met enkele tel- en rekenmeesters in de wijk Wittevrouwen. Het zijn mensen die met Microsoft Excel kunnen werken, dat ook nog leuk vinden en de weg weten in wijk,stad en regio. Doel: dienstbaar zijn voor mensen die iets willen laten uitrekenen. Voor ons een “klusje”, voor anderen een opgave. Dan kunnen we uitwisselen welke cijfers belangrijk voor wijkbewoners zijn; kunnen we die publiceren en meer mensen warm krijgen in overleg met de op stapel staande wijkcoöperatie Griftstroom (+ Wittevrouwen + Zeehelden +Jan van Galen/Huizinga). Nevendoel van ons als rekenmeesters is om de wijk te voorzien van penningmeesters., als daar behoefte aan is. Er zijn nu Witte Rekenmeesters in de wijk! Waarom? Als je rekent kun je van kleine dingen iets groot maken

Rekenvoorbeeld: € 3 miljard

Hoe rijk zijn we eigenlijk? Dit roept de vraag op naar het aantal huishoudens in de wijk. Wie heeft de gegevens? Wat weet de gemeente? Wat weten de tel- en rekenmeesters? Wij hebben bijvoorbeeld ervaring in het collecteren in de wijk en zien de verschillen tussen ramen, deuren en huizen. Stel dat we in de wijk 6000 huishoudens zijn en elk koophuis is anno 2023 5 ton waard, dan bezitten we nu € 3 miljard aan Koophuizen. Wij als rekenmeesters zeggen dan: denk ook aan Hypotheken. En aan Huurwoningen in de Jan Van Galenstraat of de kleine leuke hofwoningen in de wijk. Het is maar een voorbeeld.

Samen sterk ?

Je denkt aan energietransitie en aan het bouwen van windmolens op zee. Schijnt steeds lucratiever te worden. Wat nu als je met veel gemeenten een windmolenpark op de Noordzee bouwt, dan heb je gemeentelijk eigenaarschap voor het leveren van stroom weer terug, zoals in de 19de eeuw.

Wat kun je met deze berekening doen?

Je kunt je kansen beoordelen en je strategie er op afstemmen. Dat is niks voor rekenmeesters. Die maken sommetjes voor wijkbewoners.

Parkeerplaatsen? een tweede rekenvoorbeeld

Wat voor wijk willen we in 2040 zijn: Hebben we dan nog meer, gelijk aantal of minder parkeerplaatsen nodig? Trouwens weet iemand het huidige aantal parkeerplaatsen in de wijk? Wie weet dat wel? Hoeveel laadpalen en deelauto komen erbij? Wie weet dat? Wat willen we zelf? wat wordt de wijkvisie voor 2030 of 2040? We kunnen uitrekenen hoeveel parkeerplaatsen (etc) de wijk heeft en wat we met de ruimte voor bankjes, fietsenrekken, of boomspiegels kunnen doen. Als elk huishouden 1,2 auto’s heeft schatten we het aantal parkeerplaatsen op 7200. En zo verder.

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.