Aanbieding #Toekomststoel aan de stad Utrecht, 16 mei 2023

Geannoteerde aangevulde maar tov 16 mei niet gewijzigde versie

Update 27 mei 2023 / tekst voor de website van de Grootouders

Op 16 mei hebben 20 deelnemers van verschillende organisaties de #Toekomststoel officieel aangeboden aan de grootste gemeente van Midden Nederland. De #Toekomststoel, bedacht en beschreven door schrijver en oud-polticus Jan Terlouw is doorontwikkeld door het burgerinitiatief Grootouders voor het Klimaat. In dit landelijke initiatief zijn inmiddels duizenden (groot-)ouders met en zonder (klein)kinderen verenigd. https://grootoudersvoorhetklimaat.nl/toekomststoel-aangeboden/

In de provincie Utrecht werken we aan de oprichting van een groep Grootouders voor de stad Utrecht en omstreken. In Amersfoort is al zo.n groep gestart. De eerste actie-samenkomst van Utrechtse Grootouders vond plaats op het Utrechtse Provinciehuis, waar 10 grootouders de #Toekomststoel aanboden aan de op 15 maart nieuw verkozen Utrechtse Provinciale Statenleden. De Statenleden waren bijeen in hun eerste gezamenlijke Statenvergadering die onder leiding stond van de commissaris van de Koning. Goed voorbereid. Alle aandacht hadden we, in een keer alle Statenleden van BBB t/m PVV bij elkaar! Veel foto’s werden gemaakt en verspreid over de media.

Ook bij de aanbieding aan de gemeente zijn foto’s gemaakt en verspreid, ook door de raadsgriffie van de gemeenraad. Burgemeester en Raadsleden kregen een toespraakje te horen, die Jan Korff de Gidts uitsprak in aanwezigheid van de burgemeester en onder het toeziend oog van een groot aantal raadsleden. Onderstaand leest u zijn toespraak!

Beste leden van de Utrechtse Gemeenteraad, beste burgemeester, beste voorzitter van de gemeenteraad

Goedenavond, mijn naam is Jan Korff de Gidts.

Ik spreek ook voor onze Utrechtse 20 deelnemers aan deze actie, jong en oud, de kinderen = hier aanwezig van 8, 12 en 16 jaar – , Teachers for Climate, een delegatie van de Utrechtse Universiteit. de Kracht van Utrecht  & Vrienden van Amelisweerd, de Grootouders voor het Klimaat en tevens voor mijn zeven kleinkinderen.  

Hartelijk dank voor uw komst en de gelegenheid dat wij u deze #Toekomststoel mogen aanbieden.

Als gemeenteraad staat u voor de opgave de stad te vertegenwoordigen.

U overlegt met uw college van Burgemeester en Wethouders welke toekomst u voor stad en regio gaat realiseren.

Deze #Toekomststoel staat symbool voor de rechten en de inbreng van toekomstige generaties, onder het motto: ‘een leefbare aarde voor kleinkinderen en hun nageslacht.

Als raad kunt U kiezen, als burgemeester ook:

Korte-termijn doelen en belangen hebben de neiging voor te dringen.

Lange termijn doelen en belangen van komende generaties dreigen soms naar achteren geschoven te worden. 

Wij vinden dat Klimaatverandering, een lange-termijn doel, structureel gezien verreweg de grootste uitdaging is.

Die uitdaging is erkend in het Verdrag van Parijs (2015) en recent op Europees niveau bevestigd.

Wij zijn in een unieke situatie terecht gekomen, omdat wetenschappers, wereldwijd, het eens zijn geworden over de enorme risico’s van Klimaatverandering.

Het IPCC  beschreef die in vele rapporten.

Nu is er geen discussie meer over de feiten en over de inhoudelijke uitgangspunten!

Maar dan komt het verdelingsvraagstuk aan de orde.

In onze westerse wereld lijken we gewend geraakt aan onze rechten en privileges.

Ook al komen de klimaatdoelen daardoor in gevaar.

We willen graag dat ook onze toekomstige kinderen en kleinkinderen, die niet bij U aan tafel kunnen zitten, bij U in beeld blijven.

Daarom roepen we hartstochtelijk, namens die komende generaties:

Kies voor een leefbare aarde voor alle kleinkinderen

en voor de toekomstige generaties op deze aarde.

Ja, hoor ik u denken. Nu een concreet voorbeeld: Amelisweerd:

  1. Welke rol speelt de klimaatopgave in de uitwerking van het regio-alternatief voor automobiliteit?
  2. Welke bijdrage leveren bedrijven en buurgemeenten aan deze klimaatopgave?

Graag komen wij over enige tijd bij u terug om te horen welke wijze besluiten u voor de toekomst van de stad en het klimaat heeft genomen.

Nog even de stoel.

Hoe houdt U oog op de #toekomststoel?

Waar komt deze Toekomststoel in zicht te staan, opdat hij U zich bij ieder besluit de klimaatdoelen en het verdelingsvraagstuk herinnert?

Dank voor uw aandacht.

Door Jan Korff de Gidts uitgesproken in het Utrechtse stadhuis, 16 mei 2023

Voetnoten

Verspreid dit met #toekomststoel; reacties via mobiel 0633630344 of mail info@grootoudersvoorhetklimaat.nl tnv Jan Korff de Gidts, werkgroep Toekomststoel Utrecht

De zaadjes zijn geplant, nu zorgen dat we de omstandigheden maximaal zijn om de zaadje te laten doorgroeien tot zaailing en meer.

Op 19 apil hebben Grootouders voor het klimaat ook aan de commisaris van de Koning en de nieuw verkozen Provinciale Staten van Utrecht toegesproken en hen een Toekomststoel aangeboden. Meer informatie op de website van de Grootouders: https://grootoudersvoorhetklimaat.nl/actie/de-toekomststoel/met-de-toekomststoel-de-provincies-in/

De aanbieding van de #Toekomstoel aan de stad Utrecht vond 16 mei j.l. plaats in de Trouwzaal van het Utrechtse stadhuis onder het wandkleed van de patroonheliige van de stad, Sint Maarten. Die zijn rode mantel in tweeën scheurde. Daarom heeft de stad en de provincie Utrecht het Rood-wit in zijn vlaggen.

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.