Frisse wind na zeven jaar Kracht van Utrecht: wie helpt mee onze zegeningen te tellen?

Op vrijdag 22 april 2016, dag van de Aarde is het precies zeven jaar geleden dat we ons eerste Kracht van Utrecht-rapport in het Utrechtse stadhuis presenteerden aan de stad Utrecht. In 3 maanden tijd had een bont gezelschap van bewoners en experts met elkaar gespart over een visie op duurzame mobiliteit in stad en regio. Ingrid de Bont, wethouder Verkeer en …… bestuurder van de Regio Utrecht (de toenmalige BRU) namen het rapport in ontvangst: Klik hier voor het rapport

In zeven jaar is er enorm veel ten positieve veranderd: bij mensen in stad en regio, in de Utrechtse politiek, in nota’s, op straat en wijk. Een frisse duurzame wind waait door de stad.

Die frisse wind waait, aangewakkerd door studenten van de Kunstacademie, inmiddels ook door ons eigen initiatief. We kijken meer dan ooit vooruit, we zoeken meer dan ooit bondgenoten, we zoeken correspondenten, vertalers, ambassadeurs en sleutelpersonen.

We zijn nu onze tijdlijn voor 2016 aan het vullen. Vanwege ons naderende feestdag voor “Zeven jaar Kracht van Utrecht” gaan we mensen in de stad vragen ons de vorderingen en zegeningen te vertellen en te tellen. Kom maar met ideeën.

Meer info over ons burgerinitiatief: http://www.krachtvanutrecht-initiatief.nl/joomla/website-wegwijzer

Wat is “Tel je zegeningen” en “Appreciative Inquiry”?

De methode “Tel je zegeningen” is als start van een veranderingsproces al sinds 1980 bekend onder de naam “Appreciative Inquiry”

Appreciative Inquiry (A.I.) is zowel een theorie en een filosofie, als een methode om veranderings-processen te faciliteren. Het centrale uitgangspunt is, dat je organisaties bouwt op wat goed werkt in plaats van te fixeren op wat niet werkt.
We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden, dat we vaak vergeten te kijken naar wat er wel goed gaat. A.I. stelt voor om de wereld, de ander en jezelf in een organisatie te bezien vanuit de mogelijkheden die mensen met elkaar kunnen ontplooien. Daar komt positieve energie bij vrij die gebruikt wordt voor het veranderingsproces.

Waar het bij A.I. om draait is het samen meer doen van waar we goed in zijn. A.I. zoekt daarom systematisch naar de meest effectieve en meest levendige momenten van een organisatie en bouwt daarop voort. Het is gebaseerd op het uitgangspunt dat als er zo veel mogelijk mensen participeren, het draagvlak voor de verandering groot is. Daarbij zullen ook veel mensen meewerken aan die betere organisatie. Weerstand bij verandering is bij toepassing van A.I. dan ook niet erg aanwezig. Behalve dan dat mensen zeggen: ’Ja, maar zo makkelijk kan het toch niet zijn?’.
Deze werkwijze is makkelijk toepasbaar en werkt motiverend voor alle betrokken partijen. A.I. wordt in organisaties vaak gebruikt om samenwerking te verbeteren en om een visie te maken die in de organisatie gedragen wordt.

Met dank aan de auteur  Associé bij Van Harte & Lingsma http://www.h-l.nl/blog/Appreciative-Inquiry/joep-c-de-jong/visie/appreciative-inquiry:-de-theorie/

Dag van de Aarde, ontstaan en verspreiding

In Nederland, Belgie, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt de dag van de Aarde gevierd. In Nederland is de Krant van de Aarde de sponsor van de dag. http://www.krantvandeaarde.nl/over-ons/ en schrijft: “Het is jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Op deze dag wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Bezinning en plezier staan hierbij voorop.”

In de Verenigde Staten van Amerika is de Dag van de Aarde (International Earth Day) sinds 1970 een populair fenomeen.http://www.earthday.org .Hierop aansluitend organiseerde Aksie Strohalm dat zelfde jaarin Utrecht een eerste Nederlandse Week van de Aarde. Op 18 mei 1971 werd op initiatief van Strohalmer Willem Hoogendijk de Stichting Aarde opgericht, een van de eerste milieuorganisaties in Nederland.  http://www.aarde.org/docums/index2.htm

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.