Week 46!

Woensdag Eindhoven: Op de 2de Nationale Conferentie over Luchtkwaliteit ontmoet ik leden van Aireas, een twee jaar geleden opgericht burgerinitiatief, dat ook samenwerkt met bedrijven en de gemeente Eindhoven http://www.aireas.com. Professor Bert Brunekreef (Internationaal befaamd onderzoeker van de relatie ongezonde lucht en gezondheid, EU-Escape project van de IRAS-UU) spreekt: “Het blootstellingsreductieplan van de EU uit 2008 was een verstandige gedachte maar het is niet uitgevoerd. Het Europese Jaar van de Gezonde Lucht 2013 is een fiasco geworden”. Ik doe in de plenaire discussie aan de Directeur Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het voorstel voor het verder uitwerken van een Roetreductieplan. Na afloop maak ik hiervoor afspraken met het Planbureau voor de Leefomgeving en aanwezige wetenschappers en ambtenaren. Ik spreek ook Eric de Groot, thoraxchirurg in het AMC, die in Eindhoven een innovatief onderzoek is gestart naar de relatie tussen ongezonde lucht en hart- en vaatziekten.

Donderdag: Aan mijn (inmiddels roemruchte) eikenhouten tafel spreken we over ons eigen Kracht van Utrecht-initiatief, Minister Schultz en haar uitstel van de beslissing over de A27-Ring Utrechtt-Amelisweerd. We bespreken ons project “Out of thé Box-denken”. Welke mensen kunnen en willen in hun (informele) netwerken sleutelfiguur zijn om de omslag in denken in Utrecht te bevorderen? We praten met een van de mensen die ons aanbood mee te werken: Talloze namen en organisaties komen over tafel. We maken afspraken.

Op uitnodiging van de Wijkraad geef ik een presentatie op het Wijkbureau Oost/NoordOost over het uitstel van de beslissing over de A27-Ring Utrechtt-Amelisweerd en onze vraag om mee te denken “Out of thé Box”. Je ziet mensen denken en glimlachen. Iemand die snel naar huis moet, reikt mij een briefje aan, waarop hij zijn aanbod voor nader contact met zijn Business-club beschrijft. Naborrelend komen er nog meer suggesties voor de aanpak en mensen langs.

Eerder die dag sprak ik op de Utrechtse universiteit geïnspireerd met een wetenschapper die ons gaat ondersteunen in het maken van een simulatiespel “Out of the Box”. Uitgaande van het uitstel, wat zou u nu doen als u bestuurder (Rijk, Gemeente etc), ambtenaar, burger, ondernemer of initiatiefnemer als KvU was ? Met bijbehorende dilemma’s: Wacht u de toekomst af, of ziet u het uitstel als een kans op? Om een kleine stapje te zetten of een sprong te wagen? Burgers laten participeren of wilt u de kracht van burgers versterken met een overheid die in de civil society participeert? Een simulatiespel vol dilemma’s…

Vrijdag krijg ik bij Berenschot voor Openbaar Vervoer-specialisten in een van de workshops en vervolgens in de plenaire zaal  de gelegenheid een pitch te geven over onze Schaalsprong OV-Rail-FietsFilevrij/Doorfietsnet-concept. Eerder werd de zaal positief getriggerd door Michel van Hulten met het inzicht dat in vele Europese steden Gratis OV voor senioren tot stand gebracht is. Het thema van het symposium heette OV zonder Oogkleppen…

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.