Coach

Ik fungeer als Coach als ik je  of jullie leer een visie met ambitie te ontwikkelen, die inspiratie en energie oplevert.

Jan Korff de Gidts, M: 06 33 63 03 44

Ps: Lees bijvoorbeeld onderstaand interview verschenen in het DIGITAAL RELATIEMAGAZINE VAN HET SBI, enkele jaren geleden.

Jan Korff de Gidts: “Ik zie mezelf meer als een coach dan als trainer” 

Wat spreekt jou aan binnen het trainer en coachingsvak? 

Wat mij boeit is ervoor te zorgen dat er ‘chemie’ ontstaat tussen de deelnemers, daarom noem ik een training voor teams ook vaak een werkconferentie. Werk wordt pas werk wanneer het de teamleden ook motivatie en energie oplevert. Door chemie te creëren probeer ik mensen te verleiden om een visie te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen. 

Ik zie mezelf dan ook meer als coach dan als trainer. Ik zoek voortdurend naar dynamiek in het werk, er bestaat geen evenwicht maar het gaat mij om het zóeken naar een balans. Ik probeer hiervoor instrumenten aan te reiken. Een daarvan is de werkdruk en werkplezier barometer. Hiermee wisselen teamleden met elkaar uit of zij niet teveel hooi op hun vork nemen en leren zij hun eigen grenzen te bepalen. Grenzen stellen en verleggen is ook een onderdeel van je rol als coach. 

Heb je bewust voor het SBI gekozen? Waarom SBI? 

Jazeker. Ik kom van Koers organisatieadviesbureau. Als organisatieadviseur heb ik geleerd om organisaties door te lichten, op zoek naar de gezonde organisatie. 

Ik stond voor de keuze om bij het SBI te gaan werken. Ik dacht daar zit mijn toekomst, ik vind dat het SBI mij meer te bieden heeft om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het SBI bouwt aan gezonde organisaties en relaties en dat sluit aan bij mijn eigen visie. 

Je draagt het idee van arbo-ambassadeur op de werkvloer uit, wat houdt dit precies in? 

Voor veranderingen heb je ambassadeurs nodig. Hoe win je meer collega’s voor de zaak van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk? Hoe kun je werken aan een cultuuromslag waarin arbo een onderdeel wordt van het gewone werk? Organisaties krijgen er een nieuwe ingang mee om collega’s en leidinggevenden te prikkelen tot meer arbo-inspanningen. Als arbo-ambassadeur toon je aandacht voor verhoudingen in het werk, en voor respect richting je collega’s. 

We schetsen een mooie route voor hoe je arbo-ambassadeur kunt worden. Denk aan de Roos van Leary: gedrag roept gedrag op, dus positief gedrag roept positief gedrag op. Dat besef is voor managers en medewerkers heel belangrijk. 

Wat is volgens jou kenmerkend voor werken bij het SBI? 

Dat je ambassadeur wil zijn van de visie van het SBI. Het is niet altijd makkelijk om daar de juiste weg in te vinden. Ik leer mijn klanten om het ambassadeurschap ook in hun eigen organisatie uit te dragen. Veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk, hoe draag je dat thema uit als manager? Als je dat op een goede manier doet toon je aandacht voor je mensen. 

Wat zijn jouw drijfveren in je werk? 

Door met coaching bezig te zijn ontwikkel je jezelf, je zoekt naar je eigen kracht. Dat is mijn drijfveer en dat probeer ik de mensen bij te brengen. Waarden zijn voor mij dat je ontdekt dat je allemaal net iets anders bent, niemand is hetzelfde en de standaard mens bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen waarde. Solidariteit is daarnaast voor mij heel belangrijk, daarom was ik die 2de oktober ook op het museumplein. 

Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen / kiezen voor verantwoordelijkheid voor jou? 

Het meedoen aan het vrijwilligersproject van het Wilhelmina Kinderziekenhuis was voor mij een must, om dat te verbinden met wat je naast je werk doet. Het SBI past in de visie dat het niet alleen gaat om een klassiek economisch gezond bedrijf maar dat je ook wat extra’s doet voor de samenleving. Dat zie je bij SBI duidelijk terug in bijvoorbeeld de vrijwilligersprojecten. Dat is voor mij kiezen voor verantwoordelijkheid, opkomen voor mens en maatschappij. 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Coach met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.