Memoires: met inspiratie in mijn chemie-loopbaan

Update 15 juni 2024

Formules

Op school had ik geleerd A + B -> C. Handig om af te leiden hoe molecuulformule van calciumfosfaat eruit ziet? Vervolgvraag: hoe maak je dat? Etc.

in de loop van mijn leven merkte ik dat mijn school fout zat: het is A + B + C + .. <-> D + E + F + … Mijn memoires gebruik ik voor een toelichting op deze reactievergelijking.

Aanleidingen om chemie te gaan doen

  1. In de vijfde klas kreeg ik van mijn scheikunde/chemie leraar de kans om zelf experimenten in een naburig lokaal te mogen doen. Reden voor hem om me uit de klas te zetten? “jan weet alles al wat ik ga vragen.Effect op mij: ik voelde me machtig en krachtig. Na een shell-stage (bij het KSLA in Amserdam leek me die studie wel aantrekkelikk. Op dat lab stonk het wel vreselijk.
  2. Een kranteartikel in Elseviers Weekblad gaf de doorslag. De structuur van DNA was opgehelderd. Door chemici , Watson en Crick in 1955. Ik wist het: ik ging biochemie studeren, op zoek naar de oorsprong van het leven!

Levenservaringen

  1. Professor Smittenberg gaf een van mijn eerste colleges. Zijn eerste woorden waren: Welkom,leukdat jullie er met 150 jongens en meisjes zijn. Niet iedereen haalt de eindstreep, en de meesten van jullie komen in een beroep terecht waarin je weinig meer met chemie e maken hebt.
Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.