Definities van Mobiliteit

Wanneer is het begrip mobiliteit eigenlijk ontstaan? Al jaren wordt mobiliteit gebruikt om sociale mobiliteit aan te duiden. In de vorm van horizontale mobiliteit of verticale mobiliteit in de maatschappij onder het motto: Kan een dubbeltje een kwartje worden? Hoe omschrijven wij fysieke mobiliteit?

Als omschrijving voor (fysieke) mobiliteit van personen is in 2019 vanuit de Kracht van Mobiliteit is naar voren gebracht:

Mobiliteit = het (on)gemak om te verplaatsen.

Hoe zo (on-)gemak?

Gemakkelijk om met de auto naar je werk te rijden. Het ongemak om met je auto naar de winkel te rijden, want de vraag is of je wel vlak bij de winkel kunt parkern. Ongemak is er als je auto in een buurt staat, waar je niet (altijd) voor je huisdeur kunt parkeren. Je kunt ongemakken ook optellen, waardoor het evenwicht tussen welof niet met de auto wordt beinvloed. Vrijheidsdenkers zullen dan zeggen, het evenwicht wordt verstoord, want je hebt toch het recht om met de auto te rijden, wanneer je maar wil, en overal naar toe.

Wikken en wegen, afwegen

Realisten en pragmatici zullen kiezen voor het lopen of fietsen naar de winkel, tenzij je heel veel boodschappen te halen hebt. Dan zul je je strandkar of fietskar van stal moeten halen. En dat beinvloed het wankele evenwicht in de afweging

Encyclopedie zegt mobiliteit = beweeglijkheid?

Alle reden om begin 2021 de encyclopedie er bij te pakken. De meest gebruikte encyclopedie op internet vertaalt mobiliteit in een ander zelfstandig naamwoord: Mobiliteit is beweeglijkheid. Kortom, niks mis mee, je kunt er alle kanten, mee op, sociaal en fysiek. 1669 meldt het DBNL als eerste vermelding: https://www.encyclo.nl/begrip/mobiliteit met verwijzing naar Nicoline van der Sijs, Chronologisch woordenboek. De ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, 2002

Mobiliteit van arbeid verwijst naar het sociale domein. Een omschrijving, die de Digischool van de VMBO-opleiding voor toerisme weergeeft verwijst naar het fysieke domein en koppelt tot onze verrassing twee begrippen aan elkaar , en: Beweeglijkheid, het gemak waarop iemand zich verplaatst. Maar laat ongemak nog buiten beschouwing. http://static.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_toeris.htm

Kortom alle reden om onze omschrijving Mobiliteit is het (on)gemak om je te verplaatsen te handhaven. Dan gaan we ook het ervaren gemak en ongemak verder uitwerken.

Files zijn niet het probleem

In sommige omschrijvingen van mobiliteit zien we problemen opdoemen, iets wat je niet verwacht in de omschrijving zelf: Op https://www.encyclo.nl/lokaal/10092 Lezen we: “letterlijk betekent mobiliteit beweeglijkheid. In de ruimtelijke ordening bedoelt men hier meestal de mogelijkheid om korte en lange afstanden via auto, openbaar vervoer, fiets etc. te overbruggen. In Nederland levert de mobiliteit problemen op door b.v. de vele files op de autowegen”. Zou hier schrijver hier al een “modal split” in zien?

Zijn files dan een probleem? Nee, denken we, files zijn voor ons initiatief aanleiding geweest om anders over mobiliteit te gaan denken, de modal split en een duurzame modal shift uit te werken. Voor een behandeling van deze begrippen, zie:

Dit bericht is geplaatst in Coach. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.